Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Γερμανία: Τι αλλάζει από αύριο στην Deutsche Bahn (τρένα)

Οι βασικές αλλαγές που θα ισχύουν από αύριο για τα τρένα της Γερμανίας είναι οι παρακάτω:

Κατάργηση νυχτερινών τρένων με κρεβάτια
Η Deutsche Bahn καταργεί όλα τα νυχτερινά τρένα που έχουν κρεβάτια. Παραμένουν όμως 8 τρένα των αυστριακών σιδηροδρομικών γραμμών οι μισές δηλ. από όσες είχε η γερμανική εταιρεία. Θα προστεθούν όμως από την DB οκτώ νυκτερινά δρομολόγια (χωρίς κρεβάτια) όπως π.χ. από Bremen, Osnabrück και Münster στο Freiburg και Basel. Ακόμη στη διαδρομή Κολωνία - Βερολίνου θα υπάρχουν νυχτερινά δρομολόγια.

Αύξηση τιμών 
Μέσο όρο αύξηση 1,3% θα πληρώνουν οι επιβάτες των τρένων από αύριο 11.12. για τα τρένα ταχείας κυκλοφορίας ICE ή Intercity. Οι αυξήσεις αλλάζουν ανά περιοχή. Π.χ. στο Βερολίνο - Βραδεμβούργο +0,6% ενώ στο Μόναχο +2,9%. Για ταξίδια στο εξωτερικό η αύξηση είναι μέσο όρο 1,9%.

Περισσότερα θα πλρώνουν οι μόνιμοι ταξιδιώτες και οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής
Οι κάρτες ορισμένης χρονικής διάρκειας θα αυξηθούν κατά 3,9%, Bahncard 100 (απεριόριστων διαδρομών) 2,5% και τα νέα "απλά" εισιτήρια Flexpreis 1,9%.

Τα νέα "απλά" εισιτήρια Flexpreis 
Θα αντικαταστήσουν τα παλιά (Normalpreis) και οι τιμές τους θα αλλάζουν ανά μέρα ανάλογα με τη ζήτηση. Π.χ. ένα ταξίδι απλής διαδρομής Μόναχο - Φραγκφούρτη θα κοστίζει ανάλογα με την ημέρα 100, 103 ή 106 €.

Επιπλέον τρένα 
Για μερικές διαδρομές θα προστεθούν επιπλέον τρένα. Π.χ. Φραγκφούρτη - Κολωνία - Βρυξέλλες όπως για το δρομολόγιο  Φραγκφούρτη - Κολωνία - Αμστερντάμ.

Δρομολόγια με το ICE-Sprinter θα είναι φθηνότερα 
Τα "γρήγορα" δρομολόγια Φραγκφούρτη - Βερολίνο ή Κολωνία - Αμβούργο θα έχουν φθηνότερη τιμή. Έτσι η υποχρεωτική κράτηση θέσης για την οικονομική κατηγορία από 11,50€ δεν θα υπάρχει άλλο. Αν κάποιος επιθυμεί να κάνει κράτηση θέσης θα πληρώνει στην οικονομική κατηγορία 4,50€ ενώ στην πρώτη κατηγορία η κράτηση θα είναι στην τιμή του εισιτηρίου. 

Οι τιμές ευκαιρίας των 29 € θα ισχύουν μέχρι τελευταία στιγμή
Δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τα οικονομικά εισιτήρια των 29 €. Ανάλογα με τη ζήτηση μπορούν να αγοραστούν και λίγο πριν την αναχώρηση του τρένου. 

Συζήτηση για το δωρεάν διαδίκτυο
Στην ανακοίνωσή της για τις αλλαγές η DB δεν αναφέρθηκε καθόλου στο δωρεάν διαδίκτυο, όπως είχε υποσχεθεί, για όλους τους επιβάτες ανεξάρτητα θέσης (1ης ή 2ης).

Ακόμη: 
  • Δεν θα ισχύει η κάρτα BahnCard 25 για μειωμένο εισιτήριο στο εξωτερικό όπως ισχύει σήμερα.
  • Η ακύρωση του εισιτηρίου θα αυξηθεί κατά 1,5 € (από 17,50 στα 19,00€).
  • Το εισιτήριο μπορεί να αγοραστεί 6 μήνες νωρίτερα (σήμερα είναι 3 μήνες)
  • Το ταξίδι πρέπει να ξεκινήσει την πρώτη μέρα που αναγράφει το εισιτήριο (ήταν δυο μέρες) και να ολοκληρωθεί η διαδρομή μέσα σε 2 μέρες (παραμένει) ενώ η ημερομηνία επιστροφής θα είναι πλέον συγκεκριμένη (ήταν μέσα σε ένα μήνα μετά την αναχώρηση)

Πηγή: Deustche Bahn, επιμέλεια ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.